Veiligheidsglas

Geplaatst op: 05-12-2012

Veiligheidsglas behoort tot de sterkste glassoorten die er bestaan. Er zijn verschillende soorten veiligheidsglas die geschikt zijn voor verschillende toepassingen. Zo bestaat er gelaagd glas en getemperd glas.

Verschillende soorten veiligheidsglas

Zoals we net al zeiden, zijn er twee soorten veiligheidsglas. De eerste is gelaagd glas. Dit is dubbel glas met daartussenin enkele lagen PVB (polyvinylbutyral). Dit is een doorzichtige en ontzettend stevige soort kunststof. Het glas kan wel beschadigd raken bij impact, maar dan zal het niet volledig breken maar zal er alleen maar een ster ontstaan. Getemperd glas is ook een optie. Dit is glas dat thermisch wordt behandeld waardoor het bestand is tegen schokken. Hierdoor wordt het tot vijf keer sterker dan normaal glas van dezelfde dikte. Wanneer getemperd glas tóch ernstig beschadigd raakt, zal het meteen in talloze kleine onscherpe scherven uit elkaar vallen. Getemperd glas wordt ook wel gehard glas genoemd.

Toepassingen van veiligheidsglas

Getemperd glas wordt onder andere gebruikt voor meubilair. Ook ziet u het vaak terugkomen in glazen deuren, aangezien deze bestand moeten zijn tegen een bepaalde impact wanneer een deur wordt geopend of gesloten. Balkon afscheidingen worden ook vaak van gehard glas gemaakt. Gelaagd glas heeft bredere mogelijkheden, maar dit zal ook liggen aan de samenstelling. Zo bestaat er kogelwerend glas. Dit is gelaagd glas dat minstens uit drie lagen glas en twee lagen kunststof bestaat. Glas krijgt het label 'kogelwerend' wanneer de kogel het glas niet doorboort. Verder ziet u veiligheidsglas ook terugkomen in een glazen trap. Hiervoor wordt een speciale combinatie van veiligheidsglas en gelaagd glas gebruikt.

 

Glazen deuren

Glazen buitendeuren vindt u vooral terug bij winkelpanden. Deze wordt vaak gebruikt als buitendeur. Dit heeft meer meer

Isolatie glas

Ongeïsoleerde ramen zijn niet erg energiezuinig. Veel warmte gaat verloren door zulke ramen, en veel kou komt meer

Glas op maat

Glas is een delicaat product en daarom is het onverstandig om glas zelf in een andere afmeting te snijden. Het geb meer