Float glas

Geplaatst op: 05-12-2012

Enkel glas is een doorzichtig blank glas dat op verschillende manieren vervaardigd wordt. Zo bestaat er bijvoorbeeld floatglas. Dit is glas dat met een speciale techniek, floatprocédé, wordt gemaakt. Dat gaat als volgt.

Glas in een tinbad

De grondstoffen van floatglas zijn zand, soda en kalk. Dit alles wordt gesmolten in een grote industriële oven waar de massa wordt verwarmd tot 1550 graden Celcius. Op deze temperatuur worden alle gasbellen en onzuiverheden verwijderd. Wanneer het de juiste temperatuur en structuur heeft bereikt, vloeit het glas vanuit de oven rechtstreeks in een bad van vloeibaar tin. Het glas vermengt zich niet met het metaal, maar vormt een laagje bovenop het glas. Hierop stolt het floatglas zonder dat er onzuiverheden en fouten ontstaan. Op deze manier kan er glas worden gecreëerd dat een dikte heeft tussen de twee en negentien millimeter. De dikte van het glas is afhankelijk van de snelheid waarmee het vloeibaar glas over het tinbad wordt uitgevloeid. Dit gedeelte van het proces noemt men de 'float' waardoor het glas floatglas genoemd wordt.

Afkoelen en snijden

Nadat het floatglas uit het bad komt, heeft het een temperatuur van meer den 600 graden. Nu worden speciale middelen op het glasoppervlak gespoten zodat het bijvoorbeeld isolerende of zonwerende eigenschappen krijgt. Vervolgens gaat het stuk glas over een lopende band richting een koeltunnel. Hierin wordt het glas afgekoeld tot ongeveer 250 graden. Verdere afkoeling gebeurt extra hulpmiddelen. Nadat het glas is afgekoeld, wordt de dikte eerst gecontroleerd op fouten. Wanneer alles oké is, zal het floatglas worden gesneden.

Glas dat op een dergelijke manier wordt gemaakt hoeft niet meer gepolijst te worden. Het is meteen klaar voor gebruik in bijvoorbeeld de auto-industrie en de bouw.
 

Glazen deuren

Glazen buitendeuren vindt u vooral terug bij winkelpanden. Deze wordt vaak gebruikt als buitendeur. Dit heeft meer meer

Glasbeslag

Glas is een erg populair materiaal dat mensen graag in hun huis terugzien. Veel mensen zijn erg gecharmeerd door g meer

Catalonia glas voor bottelen

meer